Mina bilder

lördag 23 augusti 2014

Kostomläggning!

Det är dag för kostomläggning efter att ha fått nys om IFD-dieten och den ska hjälpa mot värk. Helt klart värt att testa och har redan börjat plocka bort småsaker ur kosten såsom socker och fetter med omega 6.

Tänkte dela med mig av lite information kring dieten här...
Allt oftare läser man att inflammationer är det som skapar sjukdomar i våra kroppar. Chrons sjukdom och Ulcerös kolit beror på inflammationer har man länge vetat men även depression, reumatism, artrit, astma, MS och cancer anses numera bero på inflammationer.

Att äta antiinflammatorisk kost hjälper kroppen att bekämpa inflammationer. Det finns livsmedel som verkar inflammationsdämpande som du dagligen kan lägga till dina måltider. Välj kryddor såsom gurkmeja, vitlök, ingefära, chilipeppar och cayennepeppar. Välj kött från gräsätande djur. Ät grönsaker, bär, fisk, nötter, frön, avokado och olivolja.

Undvik processade livsmedel, mejeriprodukter, vete och socker för att minska inflammationer i kroppen. Undvik även margarin, solrosolja och majsolja eftersom de har höga halter omega-6 som är inflammatoriskt.

Kosttillskott som D-vitamin, omega-3-fiskolja, probiotika, gurkmeja, nyponpulver och boswellia är bra inflammationsdämpare. Undvik gifter som bekämpningsmedel och livsmedel som är genmanipulerade (GMO) genom att välja ekologiska produkter. Var även noga med att välja hudvårdsprodukter som inte innehåller irriterande kemikalier eftersom det du sätter på huden absorberas av kroppen.

IFD-matens grundregler från Sanna Ehdin:
Grönsaker: Välj färggranna ekologiska grönsaker. Ät lök,, vitlök, chilipeppar, spenat, gröna grönsaker, sötpotatis, morötter och linser.
Undvik: Majs och potatis

Fisk: Ät fisk minst tre gånger i veckan. Feta fiskar har extremt bra antiinflammatoriska värden. Välj sill, makrill, vildlax, tonfisk, regnbågsforell, sardiner och ostron.
Undvik: Odlad lax

Oljor: Välj först och främst ekologisk olivolja och rapsolja. Även hasselnötsolja, avokadoolja, hampfröolja och mandelolja är bra. Omega-3 är bra fett med inflammationsdämpande effekt som, förutom i fisk, finns i kallpressad linfröolja.
Undvik: Margarin, solrosolja, vindruvskärnolja, bomullsolja, palmkärnolja och vetegroddsolja på grund av dess höga innehåll av Omega-6.

Kryddor: Vitlök, lök, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar och curry.
Samtliga örter är också bra att använda.

Kött och fågel: Välj frigående, gräsätande, vuxna djur. Föda med gräs ger mer omega-3-fettsyror. Djur uppfödda på spannmål ger omega-6. Alternativt krydda med IFD-kryddor (se ovan).
Ät mindre ofta: Inälvsmat (extremt inflammatoriskt), kalv och lamm.

Frukt: På grund av fruktsockret är frukt lätt till milt inflammatoriskt och bör ätas sparsamt men eftersom frukt är näringsrikt och rensande så kan man äta en frukt om dagen. Välj: Blodgrapefrukt, citron, rabarber, hallon och jordgubbar.

Nötter: Mandel, hasselnötter, pekannötter, macadamianötter och cashewnötter kan man med fördel äta varje dag. Undvik dock att äta för mycket då vissa nötter har lågt IFD-värde på grund av att de innehåller omega-6.

Mejeriprodukter: Keso, kesella, yoghurt, färskost, fetaost och mozzarella går bra. Undvik: Sötad fruktyoghurt, glass och hård, lagrad ost.

Drycker: Morotsjuice, tomatjuice, svart eller grönt te, örtte och källvatten.
Undvik: Saft och läskedrycker.

Av Malin Duvstedt
Källa: kurera.se

Hoppas kosten kan hjälpa fler att bli av med värk och sjukdomar!!
Puss & Pannkaka


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.